Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
vrajitoareledinromania.over-blog.com

Procesiune ciudată din Evul Mediu

January 13 2015 Published on #Insolit

Evul Mediu pare pentru mulţi specialişti o epocă destul de stranie şi bizară, oricum întunecată, nu neapărat numai din cauza năvălirilor barbare cât obscurantismului şi concepţiilor ciudate, misterioase. În perioada medievală s-au manifestat ciudățenii de toate tipurile. Una dintre ele este procesiunea de hering.
În secolul al XIV-lea, Reims este, o dată pe an, teatrul unei ceremonii stranii.
Pentru a celebra sfârșitul Postului Mare, mulți clerici se adunau pe treptele catedralei oraşului francez. Marea procesiune era alcătuită din călugări, preoți, episcopi și capelani. În ţinută de ceremonie, aceştia defilau în cortegii vaste pe străzile din Reims, decorat somptuos pentru această ocazie. Sunetul clopotelor catedralei însoțeau această paradă religioasă.
Ce putea fi însă ciudat în această manifestare religioasă publică? Ei bine, membrii cortegiului purtau, în timpul procesiunii, o heringă agățată pe spate cu o sfoară lungă. Scopul era acela de a elimina heringul de pe spatele vecinilor cu piciorul și de a-l păstra pe al său cât mai mult timp posibil.
Era un spectacol bizar, absolut surprinzător. Preoții țopăiau și se zvârcoleau ca să meargă cât mai aproape de hering în timp ce înceracu să-i împiedice pe alții să se apropie de peştii lor.
Originea acestui obicei este încă neclară. Heringul astfel atârnat simboliza probabil peştii cu care s-au hrănit creștinii în timpul perioadei Postului Mare. Probabil că după 40 de zile de abstinenţă de la carne şi de hrănire cu o dietă monotonă, oamenii ajungeau să urască peștele.

Dar această procesiune curioasă, oferea Bisericii o imagine neserioasă, deşi marca sfârșitul postului și revenirea la un regim alimentar destul de variat. Sărbătoarea a fost abrogată în anul 1439.
Banii care ar fi fost folosiți pentru a cumpăra kilograme de heringi pentru procesiunea stranie au fost redirecţionaţi la săracii din Reims.

Procesiune ciudată din Evul Mediu
Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post